Alma Mohora-Popovici a fost prima femeie medic stomatolog din România, marcând o premieră în istoria medicinei și a educației din țara noastră. Născută în Sânicolaul Mare în 1896, Alma și-a urmat studiile primare și primele clase secundare le-a urmat la Jimbolia, apoi la Liceul Central din Budapesta, unde a susținut cu succes bacalaureatul în anul 1914. S-a înscris la Facultatea de Medicină a Universității din Budapesta unde a studiat timp de patru ani, continuându-și apoi studiile la Facultatea de Medicină a Universității din Cluj. În anul 1921 a obținut doctoratul în medicină, devenind prima femeie deținătoare a acestui titlu universitar în România.
Remarcabilă pentru profesorul Gheorghe Bilașcu, Alma Mohora-Popovici a devenit prima femeie cadru didactic universitar din România. A participat la conferințe și congrese naționale și internaționale și a fost implicată în înființarea Asociației Medicilor Stomatologi din România. Alma a lucrat ca medic specialist la Ambulatorul Policlinic din Cluj și la Ambulatorul Policlinic din Sibiu, iar după pensionare a continuat să lucreze benevol în cadrul Clinicii de Chirurgie Maxilo-Facială și a Policlinicii Speciale.
În anul 1933, Alma Mohora-Popovici și-a cerut transferul în rețeaua sanitară curativo-profilactică. Până în anul 1940 a lucrat ca medic specialist la Ambulatorul Policlinic din Cluj. În perioada refugiului, la Sibiu (1940-1944), a lucrat ca medic primar stomatolog la Ambulatorul Policlinic din oraș. Revenind la Cluj, între anii 1946-1950 a activat ca medic primar la Dispensarul Policlinic, apoi, până la pensionare (1957) ca medic șef al Secției de Stomatologie din cadrul Policlinicii II din Cluj.
Pe lângă activitatea sa medicală, Alma a fost o persoană implicată și în plan cultural, social și sportiv. A redactat peste 180 de lucrări de specialitate, dar și poezii, eseuri și interviuri, iar în perioada studenției a fost prima președintă a secției de tenis de câmp a Universității.

Prof. Dr. Gheorghe Bilaşcu
Alma Mohora-Popovici a fost o femeie deosebită, care a deschis drumul pentru alte femei care doreau să urmeze o carieră în domeniul medical. Prin perseverență, curaj și pasiunea pentru stomatologie, a devenit un exemplu de urmat pentru generațiile viitoare.
Concluzie:
Alma Mohora-Popovici a fost prima femeie medic stomatolog din România, marcând o premieră în istoria medicinei și a educației din țara noastră. Cu o carieră impresionantă și o implicare activă în viața culturală, socială și sportivă, Alma a fost un exemplu de curaj, perseverență și pasiune pentru stomatologie, deschizând astfel drumul pentru alte femei care doreau să urmeze o carieră în domeniul medical.
Suntem curioși, cunoașteți și alte femei stomatolog care au avut un impact asupra lumei stomatologice? Lasă-ne în comentarii!
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.